in 📰 Articles

De impact van AI op de professional




Kunstmatige intelligentie  (AI) verandert de manier waarop we werken en het type vaardigheid dat nodig is om vooruit te komen. AI heeft het voor bedrijven gemakkelijker gemaakt om technologie te gebruiken, wat heeft geleid tot een verandering in de soorten taken die werknemers kunnen uitvoeren en hoeveel die banen betalen. Als u een witteboordenbaan heeft, kan de impact van AI op uw werkplek anders zijn dan die van andere werknemers. Sommige beroepen kunnen gevoeliger zijn voor AI dan andere. In het begin zie je misschien niet veel veranderingen, maar na verloop van tijd kun je verwachten dat bepaalde veranderingen zullen plaatsvinden naarmate AI zijn weg vindt naar steeds meer afdelingen. In dit artikel zullen we enkele manieren verkennen waarop AI de bediende in de toekomst zal veranderen.

AI zal witteboordentaken automatiseren

In een recent interview met Sam Altman (CEO van OpenAI) een deel van de Greymatter-serie podcastaflevering en de hercodering op YouTube door Greylock.  Sam deelde zijn gedachten en over een vraag van het publiek met betrekking tot de impact van AI op het personeelsbestand.

Vraag

“Dus creativiteit kwam vandaag naar voren in verschillende van de panelen, en het lijkt me dat de manier waarop het wordt gebruikt, je tools hebt voor menselijke makers en menselijke creativiteit gaat uitbreiden. Dus waar denk je dat de grens ligt tussen deze tools om een maker productiever te laten zijn en kunstmatige creativiteit om alles zelf te doen?”

Zijn antwoord

“Ja. Ik denk dat we dit nu zien als tools voor creatieven, dat dat op korte termijn de geweldige toepassing van AI zal zijn. Mensen zijn er dol op. Het is echt nuttig. En ik denk dat het, althans in wat we tot nu toe zien, niet vervangend is. Het is vooral verbeterend. Het vervangt in sommige gevallen, maar voor het grootste deel van het soort werk dat mensen op deze gebieden willen doen, is het verbeterend. En ik denk dat we die trend nog lang zullen zien aanhouden. Uiteindelijk, ja, het is waarschijnlijk net alsof we 100 jaar vooruit kijken, het kan het hele creatieve werk doen.

Ik denk dat het interessant is dat als je mensen 10 jaar geleden vraagt hoe AI een impact zou hebben, met veel vertrouwen van de meeste mensen, je zou hebben gehoord, ten eerste, het zal komen voor de blue collar-banen die in de fabrieken werken, vrachtwagenchauffeurs, wat dan ook. Dan komt het voor de laaggeschoolde witteboordenbanen. Dan de zeer hoge vaardigheid, echt hoge IQ witte boorden banen, zoals een programmeur of wat dan ook. En dan allerlaatste van alles en misschien wel nooit, het gaat de creatieve banen kosten. En het gaat precies de andere kant op.”

Vooral zijn deel van het antwoord op de vraag over impact op witte of blauwe boorden was inzichtelijk. Het duidelijke verschil in impact in vergelijking met andere transformationele veranderingen met betrekking tot innovatie was een duidelijke verklaring.

 


R128 met DALL-E

“Er is hier een interessante herinnering in het algemeen over hoe moeilijk voorspellingen zijn, maar meer specifiek over we zijn ons niet altijd erg bewust, misschien zelfs onszelf, van welke vaardigheden moeilijk en gemakkelijk zijn, wat het grootste deel van onze hersenen gebruikt en niet of hoe moeilijk lichamen zijn om te controleren of te maken of wat dan ook”.

Voorbeelden van AI-aangedreven witteboordentaken

AI automatiseert al bepaalde witteboordentaken. Sommige bedrijven gebruiken bijvoorbeeld AI om het wervingsproces te automatiseren. Dit kan bedrijven zowel tijd als geld besparen door de noodzaak van recruiters of wervingsmanagers weg te nemen. AI kan ook HR-functies zoals salarisadministratie en secundaire arbeidsvoorwaarden automatiseren. Automatisering kan leiden tot een vermindering van het aantal werknemers, maar het kan ook een hoger loon voor elke werknemer betekenen. Naarmate AI verbetert, zullen sommige witteboordenbanen volledig worden geautomatiseerd. Sommige taken die meestal een reeks routinetaken zijn, kunnen via software worden geautomatiseerd. De manier waarop software die taken uitvoert, kan ze gemakkelijker of moeilijker te voltooien maken. Het resultaat kan zijn dat er minder banen zijn waarvoor menselijke werknemers nodig zijn, of het kan betekenen dat werknemers nieuwe vaardigheden moeten leren die in de toekomst niet zo nodig zijn.

AI zal de vaardigheden van werknemers vergroten

AI kan nu automatisch een deel van het werk doen dat werknemers vroeger deden. Dit betekent dat werknemers niet over alle vaardigheden hoeven te beschikken die ze vroeger hadden om vooruit te komen. Bepaalde taken die vroeger door medewerkers werden gedaan, kunnen nu worden geautomatiseerd met AI. AI kan nu bijvoorbeeld worden gebruikt om te helpen bij onderzoek, zoals het opzoeken van gegevens of statistieken in grote databases. AI kan ook worden gebruikt om informatie te verwerken, zoals het parseren van gegevens of het organiseren ervan op een manier die gemakkelijk te begrijpen is. Naarmate AI vaker voorkomt, zal het voor veel bedrijven mogelijk worden om AI-verbeterde taken te gebruiken. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om werknemers die specifieke AI-vaardigheden beheersen een hoger loon aan te bieden. Dat kan werknemers aanmoedigen om hun vaardigheden op peil te houden door lessen te volgen of nieuwe vaardigheden te blijven leren.

AI zal worden gebruikt voor coaching en training

AI kan helpen bij zowel het coachen als trainen van medewerkers. AI kan worden gebruikt om trainings- en coachingsprogramma’s te optimaliseren. AI kan een onmisbaar hulpmiddel worden voor medewerkers in deze rollen. Door AI te gebruiken, kunnen werknemers hun vaardigheden meer aanscherpen dan ze alleen zouden kunnen. AI kan ook worden gebruikt om trainingsprogramma’s te maken die zijn aangepast aan de behoeften van elk bedrijf. Naarmate AI geavanceerder wordt, zal het meer kunnen doen met menselijke coaching en training. Bedrijven kunnen besluiten om AI te gebruiken om aangepaste trainingsprogramma’s te maken. Deze kunnen worden gebruikt om aangepaste trainingsprogramma’s voor elke werknemer te maken.

Nieuwe beroepen kunnen worden gecreëerd via AI

De impact van AI op witteboordenwerk kan ook leiden tot het creëren van nieuwe witteboordenbanen. Deze nieuwe banen kunnen specifieke vaardigheden vereisen die niet nodig zijn op andere gebieden. AI kan nieuwe witteboordenposities creëren die momenteel niet bestaan op basis van de vaardigheden die in die rol moeten worden gebruikt. AI kan nieuwe witteboordenbanen creëren die verband houden met cyberbeveiliging. Deze rollen kunnen rollen omvatten die helpen bij het scannen van gegevens, het bewaken van netwerken of het analyseren van informatie om afwijkingen te identificeren. AI kan ook nieuwe witteboordenbanen creëren rond data-analyse. Deze rollen kunnen rollen omvatten die helpen bij het organiseren of analyseren van grote hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen om nuttige rapporten en visualisaties te maken. AI kan ook nieuwe witteboordenbanen creëren op gebieden zoals gezondheidszorg en financiële diensten. Deze velden zouden de creatie van nieuwe witteboordenrollen kunnen zien die sterk afhankelijk zijn van AI. Deze rollen kunnen rollen omvatten die gespecialiseerd zijn in het gebruik van AI om grote hoeveelheden gegevens te analyseren.

Waar het op neer komt

Kunstmatige intelligentie zal de manier waarop werkgevers zaken doen op veel manieren beïnvloeden. Een van die manieren zal zijn om bepaalde witteboordentaken te automatiseren, wat het aantal bedienden dat in een bedrijf werkt, zou kunnen verminderen. AI kan ook worden gebruikt om de vaardigheden van werknemers te vergroten, wat kan leiden tot een hogere beloning voor degenen die specifieke AI-vaardigheden onder de knie hebben. De impact van AI op bedienden kan ook leiden tot het creëren van nieuwe beroepen die een specifieke vaardigheden vereisen om te slagen. Meer over hoe ik AI-technologieën gebruik om mijn werk als professional te vergroten en meer te doen met minder?  Neem contact met me op via [email protected] en volg me op LinkedIn.

Bronnen

Harvard Business Review, Hoe technologie het werk transformeert https://hbr.org/2022/11/research-roundup-how-technology-is-transforming-work

Hoe te ontsnappen aan de laagleren val in een op hol geslagen arbeidsmarkt https://www.researchgate.net/publication/325796290_How_to_escape_the_low_learning_trap_in_a_run
Dit artikel staat ook op LinkedIn.

Share your thought